Rozen

Brise Parfum  
Oh, die heerlijke zwoele geur… op een voorjaars-, zomer- of septemberavond. Deze gezonde Italiaanse schone is één van de weinige ramblers die dóór bloeien en dát maakt haar tot een van de toppers uit ons assortiment! De perfecte roos voor pergola’s. Brise parfum 03 
 Ballerina  
Een Muskhybride die sinds 1937 door tuinliefhebbers over de hele wereld geroemd wordt! Bloeit het hele jaar door en is in het najaar getooid met prachtige schermen oranje botteltjes, bij uitstek geschikt voor bloemschikwerk!  
Zeelandia  
Onze allerbeste roos! Knetter gezond, doorbloeiend, geschikt voor insecten en de meest fantastische kleur fluweel rood die we kennen. De najaarsbloei is nóg intenser! Daarna herfstkleur en fenomenale bottels. Ideaal in een border met grotere vaste planten. zeelandia 
Apache  
Een heesterroos, die snel vlakken kan bedekken? Niet verder zoeken. De relatief grote open rode bloemen zijn prachtig om te zien en vormen een heerlijk contrast met het glimmende blad. Breed groeiend, robuust maar zeker géén platte bodembedekker.  
Nirvana (Kurfürstin Sophie)  
Geboren in ballingschap in Den Haag en de stammoeder van het Engelse koningshuis. Een naturalisatiewet bepaalt dat al haar nakomelingen het Brits Staatsburgerschap krijgen. Interessant! Beatrix is óók een nakomeling van Sophie! En deze roos, die is net als dit verhaal: geweldig!  
Yellow Meilove  
Als u op zoek bent naar een geurende, mooie, gezonde, compacte struikroos met zachtgele gevulde bloemen: bij deze! De fijne bloemblaadjes zijn uitstekend te gebruiken in recepten, nagerechten en gedroogd samen met andere rozen als thee.  
Rhapsody in Blue  
Schoonheid in optima forma, een vleugje paars-blauw, een snifje geur en bloei tot aan de vorstgrens. In ietwat getemperd licht komt de kleur nog beter tot haar recht. Kan met geduld ook als klimmer geleid worden tegen een rek of muur. rhapsody in blue1 
Diamant  
Sterk, gezond, wit, bodembedekkend, breed groeiend, bijen, gele meeldraden: nog meer trefwoorden? Een betere zuiver witte roos hebben we nog niet kunnen vinden. Schitterend contrast met gele meeldraden… om van te snoepen!  
Escimo  
Glanzend kerngezond blad, relatief grote open bloemen met contrasterende meeldraden. In het Westbroek park in Den Haag zag ik eens een heleboel koolwitjes op een struik zitten. Toen ik dichterbij kwam, bleken het de bloemen van ‘Escimo’ te zijn!  
Bingo Meidiland  
Een echte ‘landschapsroos’. Trefwoorden: sterk, gezond, vlakvulling, doorbloeiend, bottels. Met wat snoei laag en breed te houden. Zonder snoei een stevige robuuste struik, tot 150 centimeter, dus ook geschikt achter in de border. Blaadjes smaken heerlijk in een glaasje bubbels!  
Perennial Blue  
Men neme een Veilchenblau. Plak er een paar stekels bij en haal de geur weg, maak haar wat lager en verspreid de bloei over meerdere periodes per jaar. Voeg na de bloei mooie oranje botteltjes toe… Perennial Blue! Ideaal voor lage pergola’s.  Perennial Blue 01
Rambling Rosie  
Door- of herhaald bloeiende Ramblers zijn schaars. Rode al helemaal. Deze heeft het allemaal… en nog meer. Rambling Rosie is zeer vorstbestendig, ongevoelig voor rozenziektes en heeft aan het eind van het bloeiseizoen ook nog leuke kleine botteltjes! Ideaal voor pergola’s.  
Marie Pavié  
Voor de echte liefhebbers! Al meer dan honderd jaar verbaast ze de mensheid met haar onafgebroken bloei. Dat lijkt maar zo. Ze neemt tussen de bloeiperiodes wel degelijk rustpauzes. Maar dan begint ze weer opnieuw. En die zachte geur…  
The Fairy  
Moet zo een gewoon roosje nou nog in de lijst van 84 van de Bierkreek? Ja! Gecombineerd met vaste planten met blauwe bloemen, grijs blad. Maar ook als losse solitair, of hangend over een muurtje. Overal toepasbaar. Witte, hardroze en kersrode broertjes en zusjes verkrijgbaar!  
Crystal Fairy  
‘Heeft u die ook in het …?’ Bijna altijd moet een kweker ‘nee’ verkopen. Géén een roos is exact hetzelfde. Maar bij de ‘Fairy’ familie lukt het aardig. Deze is wit. Er is nog een roze, een hard roze en een kersrode. Allemaal vrijwel hetzelfde. Op de bloem na dan!  
Lovely Fairy  
‘Heeft u die ook in het …?’ Bijna altijd moet een kweker ‘nee’ verkopen. Géén een roos is exact hetzelfde. Maar bij de ‘Fairy’ familie lukt het aardig. Deze is hardroze. Er is nog een zachtroze, een witte en een kersrode. Allemaal vrijwel hetzelfde. Op de bloem na dan!  
Mme Alfred Carrière  
Wit met een zweem roze? Soms wel, soms meer dan een zweem. Maar voor ons één van de weinige, geurende witte klimrozen. Sterk, gezond, kan goed tegen droogte. Niet geschikt voor op een pergola, vanwege het stijve karakter. Maar die bloemen… die geur. Wow!  
Blush Noisette  
Phillipe Noisette heeft niet meer dan vijf rozen ontwikkeld waarvan dit de enige is die nog bestaat! En terecht. Met steun een kleine korte klimmer, zonder steun een fantastische heester met los karakter. Heerlijke geur met een tikje kruidnagel. De stamouder van alle Noisette rozen!!  
Peter Pan  
Fantastisch samenspel van fel gele meeldraden en een bijzondere kleur rood van half gevulde bloempjes die het hele jaar door aan een struikje verschijnen dat meer breed dan hoog wordt. Miniatuur roosjes zijn meestal niet al te sterk. Maar deze staat toch maar mooi in de lijst van 84.  
Coco                                                                                         
De halfopen bloemen met contrasterende meeldraden verschijnen tot aan de eerste vorst aan een breed groeiend struikje met glanzend donkergroen blad in een fascinerend gevecht om de juiste kleur: oranje, roze, zalmkleurig of toch weer oranje?! Aan u de keus.    
Lupo  
Donkergroen glanzend blad aan een breed groeiende heester met tot aan de eerste vorst lipstickroze bloempjes voorzien van een wit hart. Meestal niet hoger dan 50 centimeter. Kan hier en daar wat uitschieters hebben: in zijn geheel wegknippen en gebruiken want de botteltjes zijn ideaal voor bloemschik werk!  
Autumn Sunset  
Naaste familie en dus alle kwaliteiten van beroemde klimroos ‘Westerland’. Stijf van karakter, dus niet geschikt voor bovenop een pergola, natuurlijk wel ertegen. Halfopen bloemen met een niet geëvenaarde ambergele kleur. Daarna mooie bottels. Erg sterk en gezond. Geschikt voor arme grond, verdraagt schaduw.  
Dublin Bay  
Het hele seizoen rode bloemen aan een ietwat stijve klimroos (géén pergola-roos!) tot ongeveer 350 centimeter groot. Zorg voor een klimroos altijd voor een goede basis met vruchtbare, vochtvasthoudende grond. Denk aan de bemesting met organische mest.  
Moonlight (Kordes)  
Een van de beste gele klimrozen. De kruidig geurende bloemen verbloeien naar lichter geel, dat schitterend contrasteert met de oranje meeldraden. Ongelukkige naamkeuze. De naam is sinds 1913 ook al in gebruik voor een prachtige Muskhybride van Pemberton. Vermeld dus altijd de breeder bij deze roos!  
Rosanna  
Rosanna heeft zalmroze bloemen, die het overigens prima op een vaas doen. Rechtopgaand karakter. Niet geschikt voor bovenop de pergola, maar des te beter aan de zijkant of tegen muur. Alle klimrozen hebben een goede basis van goede vochtvasthoudende grond nodig!  
Westerland  
Oorspronkelijk een Duitse roos, maar met deze kleur en naam kan het bijna niet Nederlandser. Een stevige heester die beter tot recht komt als klimroos. Kerngezond, prachtige oranje kleur, heerlijke geur met mooie bottels in de herfst. Niet geschikt voor pergola’s, verdraagt schaduw. Westerland 1 
Aloha (Kordes)  
Alweer gebruikt Kordes hier een naam die al in gebruik is bij een andere klimroos. En alweer zetten we deze tóch in de lijst van 84. Want: kerngezond, schitterende bloei, ongekend kleurenspel van abrikoos tot zachtgeel. Zachte fruitige geur.  
Laguna  
Niet al te hoge, gezonde klimroos met donkergroen glanzend blad. Aan dit alles verschijnen het hele seizoen geurende, dieproze tot paarse bloemen. Ook ideaal om over hekwerk te laten groeien. Alle klimrozen verdienen een goede standplaats, met goede, vochtvasthoudende grond en een goede bemesting.  
New Dawn  
Door kruisingen met onder andere Rosa rugosa wist dr. W. van Fleet rond 1900 een prachtige klimroos te maken die hij zijn naam gaf. Dertig jaar later vonden ze in deze klimroos een tak die maar bleef bloeien. Deze sport werd New Dawn genoemd. De rest is geschiedenis. Ideaal voor pergola’s.  New Dawn 06
Awakening  
Na de val van het ijzeren gordijn werd deze sport van ‘New Dawn’ van Tsjechië naar het westen gehaald. Het enige uiterlijke verschil zijn de mooie gekwartierde bloemen: daarbij hebben wij het idee dat ze iets sterker geurt, kleiner blijft en gezonder is. Ideaal voor pergola’s.  
King’s Macc.  
De tinten abrikoos, zacht roze met een zweem van oranje spelen de boventoon. De bloemen openen zoals een roos hoort te zijn en worden dan informeler en losser. De sterke geur blijft! Voluit bloeiend, tot in oktober. Ideaal voor perken, maar ook mooi in de vaste plantenborder met blauwtinten.  
Line Renaud  
Een statige, formele roos, net als de Franse actrice waar ze naar vernoemd is! Mooi roze, grote bloemen, gezond met een heerlijke geur. Ideaal als snijbloem. Duitsers hebben niets met Fransen, vandaar dat deze roos in Duitsland Elbflorenz heet. Florence van de Elbe: Dresden. Line Renaud 
Sebastian Kneipp  
Een moderne roos met een klassiek uiterlijk. Crème tot wit, soms zachtroze, heerlijk geurend met een zweem van mirre. De Priester Sebastian Anton Kneipp is beroemd geworden door de zogenaamde Kneipp-kuur, een alternatieve geneeswijze. Tienduizenden mensen van over de hele wereld bezochten hem voor advies.  
Nostalgie  
Een geweldig kleurenspel, voor wie van tweekleurige rozen houdt. Het wit verloopt op den duur naar rood. Verder diep glanzend blad. Het enige nadeel? Misschien de onregelmatigheid in vorm. Nostalgie maakt lange scheuten, wat in een border weer erg handig is. Was 10 jaar geleden één van de gezondste rozen.  Nostalgie hmf3
Velvet Fragrance  
Als er op dit moment iemand een mooie rode, gezonde, geurende, grootbloemige roos kweekt, dan is hij binnen! Tot die tijd moeten we het doen met het ‘dichtstbijzijnde’. Velvet Fragrance is een schitterende roos, en de geur is overweldigend. In een goede situatie, met goede verzorging voldoet ze prima.  
Ingrid Bergman  
Een donkerrode, grootbloemige roos, die ook nog zacht geurend is? Ingrid Bergman! No nonsens, is het enige wat ons te binnen schiet. Of het zou het glanzend groene blad moeten zijn. De goede bloei, de zuiver rode bloemen, ook met regenachtig weer.  
Blanc Double de Coubert  
Al sinds 1893 geschikt voor arme zandgrond en zeewind, maar ook op goede grond toepasbaar. Pas na het tweede jaar elk jaar 1/3 terug snoeien. Laat de laatste bloemen in september en oktober zitten. Als ze zin heeft vormt ze prachtige bottels! Blanc double de coubert 
Dagmar Hastrup  
De Deen Knud Julianus Hastrup heeft deze vondeling in 1914 naar zijn vrouw vernoemd. Niet zelden tref je op één struik aan: bloemen, groene bottels, oranje bottels, rode bottels. Bloemblaadjes voorzichtig plukken voor marmelade, daarna toch nog bottels! Arme zandgrond/zeewind. Zeer winterhard.  
Roseraie de l’Hay  
Genoemd naar de beroemde rozentuin bij Parijs. De kleur en geur zijn de sterke troeven. 3x Ideaal in heggen en hagen. Zeer winterhard, zeewindbestendig en geschikt voor arme grond. Uiteraard doet ze het ook prima in betere omstandigheden. Regelmatig 1/3 terug snoeien.  
Reine des Violettes  
Herhaald bloeiend is als een roos na een goede hoofdbloei het hele jaar door bloemen laat zien. En wat voor bloemen! Schitterend violet, in grote hoeveelheden, bij goede verzorging. Regelmatig organische rozenmest geven. Tot 1/3 inkorten, of anders tot de hoogte die u prettig vindt!  Reine des violettes 09 hmf
Chevy Chase  
Rode ramblers zijn zeldzaam, zeker met een hoogte van 4 tot 5 meter. Deze roos is dus uniek te noemen. En heel soms, heeft hij in ons klimaat een herbloei in september. Verder niets dan lof. Al in 1939 vernoemd naar een plaatsje in Amerika. Niet naar die ‘vervelende’ acteur dus.  
Veilchenblau  
Vorstbestendig, vrijwel stekelloos, vroegbloeiend, lekker geurend makkelijk te snoeien, goed te leiden, prachtig in een oude fruitboom, of over een pergola. Zoekt u een roos met dezelfde kleur die vaker bloeit? Vraag naar Perennial Blue. Maar die is dan weer zonder geur, met stekels, niet zo hoog etc. Voor elk wat wils dus.  
Darlows Enigma  
Mike Darlow vond een zaailing, stond voor een raadsel, plantte hem uit en … wat een roos! Als grote heester, maar ook als kleine klimmer, fenomenaal geurend, gezond, doorbloeiend, schitterende botteltjes! Echt een aanwinst. Sommige kenners beweren dat dit de verloren gegane ‘Cascadia’ is. We zullen het wel nooit weten!  darlow's Enigma 03
Buff Beauty  
Ook al zo een beproefde roos. Ze verbaast ons telkens weer. Een Muskhybride, die het prima doet als klimmer, maar nog mooier is als losse, solitaire heester. Met overhangend takken, die u zo af en toe moet inkorten. Maar die geur… en die kleur. Verdraagt schaduw en hitte.  
Plaisanterie  
Misschien wel een van de leukste soorten in ons assortiment. De bloemen verschijnen in overdaad, amber, roze, verkleurend naar rood. En dan weer opnieuw. Tot aan de vorst, die deze heester beter verdraagt dan Mutabilis, een van de beroemde ouders van deze heester. Kan ook als kleine klimmer gebruikt worden. Betoverend! En de botteltjes?  plaisanterie 04
Lavender dream  
Een product van Nederlandse bodem. Prachtige Muskhybride, die maar door blijft bloeien. Heeft wel wat snoei nodig, anders wordt de 120 centimeter makkelijk 2 meter. Maar met wat onderhoud en een goede bemesting een sieraad in de border, of solitair.  
Lupe’s Buttons  
Een roos waar wij blij van worden! Alleen superlatieven. Verdraagt extreme koude. Maar ook hitte. Bloeit in overdaad, en bloeit door! Kan als heester, kan als klimmer. Een roos uit de San Jose Heritage Rose garden in Californië, USA. We speuren met rozenkenners uit alle uithoeken van de wereld naar de herkomst van deze beauty!  
Dinky  
Wordt bij ons altijd in één adem genoemd met die andere geweldige Muskhybride van Lens Roses, zoals Heavenly Pink, één van de ouders van Dinky. Ze zijn naar onze mening, dan ook perfect te combineren in een grote border, waar een robuuste achtergrond gewenst is. Net als veel Muskhybriden de bloeitakken in het voorjaar 1/3 inkorten. Goed bemesten met organische mest. dinky 03hmf 
Chinensis Viridiflora  
Een rariteit, veel gebruikt voor bloemsier werk. De kelkblaadjes zijn eigenlijk vergroeid tot een soort van bloem. De ‘bloemen’ hebben soms wat rood of paarstinten, wat ze een hoog ‘knuffel’ gehalte geeft. Je moet deze bloem aanraken. En daarna altijd even aan je vingers ruiken. Heerlijk kruidig. Perfect in de border. viridiflora 01 
Purple Rain  
Deze gaat vooral in de breedte. Prachtige kleur, paarsachtige bloemen die in grote hoeveelheden verschijnen. Komt het best tot zijn recht in de tuin, hoort absoluut niet in een pot thuis. Dat is écht alleen een middel om hem te vervoeren. Als u deze roos thuis plant, ziet u hem helemaal tot zijn recht komen!  
Maxi Vita  
Alweer zo een geweldige heester van het Duitse Kordes. En ook dit kleurenspel is, naast de geweldige gezondheid, weer een feestje. Oranje? Roze? Zalm?, Perzik? Geen idee. Het zit er allemaal in, komt allemaal aan bod en passeert allemaal de revue. Perfecte begeleider van vaste planten! maxi Vita 01 
Mariatheresia.  
Let u even op de spelling? Dit is de enige goede. Aan elkaar vast.?. Maar voor de rest is alles makkelijk en mooi aan deze roos. Zacht geurend, mooi, antiek uiterlijk, maar echt van deze tijd. Echt mooi in combinatiemet bijvoorbeeld zachte grijstinten, Sedums en blauwe bloemen van Salvia, of Stachys.  Mariatheresia 05
Hot Cocoa  
Mijn moeder zei altijd: ‘van een mooie schotel kun je niet eten’. Toch zijn er ook rozen die spectaculair zijn en toch nog een zeer acceptabele bladgezondheid hebben. Dit is er eentje. Hoewel volle zon het beste is, komen de chocoladerode bloemen in getemperd licht het best tot hun recht. Prachtig glanzend, gezond blad.  
Alabaster  
‘Noemt u eens een gezonde witte roos, met relatief grote bloemen?’ Schneewitchen haalt de lijst van 84 echt niet. Alabaster is anders, maar in ieder geval beter. Mooie gevulde bloemen, antiek uiterlijk, moderne roos. Zoals gebruikelijk soms met een zweem van limoen. Zacht geurend, donkergroen blad. alabaster 02 
Gebrüder Grimm  
Uit de sprookjesserie van Kordes. De nuances oranje en geel in deze bloemen zijn lastig vast te leggen op de foto, maar wat een roos! Echt, kerngezond, sterk, prachtig blad. Breed groeiend karakter, je hebt snel wat. Heerlijke combinatie met oranje havikskruid en Pennisetum (lampepoetser)  Gebruder Grimm 07
Neon  
De naam is goed gekozen. De heesterachtige struik lijkt op zijn top wel op te lichten! Mooie en fijne nuances van roze, dat zich prima laat combineren met grijstinten en grasachtigen. Weinig stekels, zacht geurend. Fijne bloem voor bijen en andere bestuivers. Kerngezond! Neon 01 
Kosmos  
Ok, geen wit. Maar bij gebrek aan gezonde witte rozen, mag Kosmos in deze categorie van ons gewoon meedoen. Crème, is beter omschreven. Mooi gevuld, hart soms perzik, soms citroen. En soms… J,. toch: bijna helemaal wit. Combineert prima met zo een beetje alles. Lichtgroen blad.  
Sängerhäuser Jubiläumsrose  
Ter ere van het 100 jarig bestaan van het beroemdste Rosarium. Een werkelijk schitterende roos. Abrikoos, zachtgeel, soms verbloeiend naar roze. Grote bloem, om in te bijten! Past daardoor misschien wel zo goed in een salade, hele frisse smaak. Gevuld, klassiek karakter, maar moderne gezonde roos.  
Super Trouper  
Rozen met glimmend blad zijn gezond en rozen met mat blad zouden dat niet zijn. Allebei onzin. Het blad van Super Trouper is mat, donker groen. Toch is het een gezonde roos, met een intense warme oranje kleur. Combineert heerlijk met blauw, maar doet het ook prima in een vak met één kleur. Oranje!  
You’re Beautiful  
Wij hebben 50 shades of pink… dit was een complete verrassing een aantal jaren geleden op ons kweekveld. Wat een pracht! Grote trossen met roze, roze en nog eens roze. In alle tinten roze, lipstick roze tot suikerspin roze. Een roos om met uitstek in een vak te zetten wat in het oog moet springen. Heeft ook nog eens schitterend blad. FRYracy you'r Beautiful 01 
Planten un Blomen  
Nee, geen tikfout, maar Hamburgs Dialect. Een park draagt deze naam, gelegen in hart van de stad. Roos is op zijn zachts gezegd apart. Trossen met bloemen. Twee kleuren, verkleurt naar rood. Heeft extra aandacht nodig, goede standplaats, goede voeding, maar dat wordt ruimschoots beloond. Rood wit verbloeit uiteindelijk naar rood.  
Angela  
Enorm dankbare roos, werkelijk iets aparts! De komvormige zachtroze bloemen verschijnen continu aan de struik, onafgebroken. Was al benoemd voor de val van de muur en heeft dus niets met Angela Merkel te maken. Zou wat ons betreft veel meer gebruikt moeten worden door tuinarchitecten.  
Schöne Koblenzerin  
Was een paar jaar geleden de verrassing op het rozenconcours in Den Haag. Besuikerd roze, hoorde ik toen iemand haar noemen. En dat blijft hangen! Enorme trossen die best verwijderd mogen worden na de bloei. Aandacht is het toverwoord. Goede standplaats, goede bemesting. Dan krijg je er ook iets voor terug!  
Jam and Jerusalem  
Vreemde naam, komt van een Engelse TV serie. Typische Fryer roos, prachtige nuances van oranje, geel en abrikoos in een gevulde bloem. Ook hier is een goede bemesting essentieel, vooral om de mooie glanzend donkergroene bladkleur te laten contrasteren met de prachtige bloemen. Kort terug snoeien in voorjaar.  
Rotilia  
Prima struik om mee te werken in uw beplantingsplan. Bepaalde momenten, voor in de avond, een zachte, kruidige geur. Vrijwel doorbloeiend, sterk, gezond. Kleur rood laat zich het beste als crimson, kersrood, omschrijven, maar het rood kan soms ook fluweelrood zijn. Leuke botteltjes.  
Rosenprofessor Sieber  
Mijnheer Sieber was een rozenkenner in Duitsland, vandaar. De roos is lange tijd onderschat, maar nu niet meer! IJzersterke roos, schitterend blad en bloem, stabiel roze, begint rustig en vouwt uiteindelijk helemaal open, met heel veel bloemblaadjes. Echt mooi. Mooie botteltjes.  
Red Leonardo Davinci  
Lift handig mee op de naam van zijn roze naamgenoot, maar wij vinden deze eigenlijk nog beter! Gezonde rode, gevulde rozen zijn er niet zo veel, daarom een ereplaatsje in de lijst van 84. Uitgebloeide bloemen snel weer verwijderen. Vergeet de zomerbemesting van eind juni niet, dat komt de kleur ten goede.  
Leonardo Davinci  
Een roos die al veel medailles verdiend heeft, terecht. Werkelijk schitterende bloemen die heel historisch aandoen, maar tegelijkertijd modern zijn. Zachte geur van theerozen. Leonardo heeft ruimte nodig. Voelt zich in een pot niet op zijn gemak, maar komt in de gemengde border het best tot zijn recht.  
Quatre Saisons  
Een Damascener roos, die vaker bloeit dus. Vier seizoenen slaat op de bloeiperiode. Ongetwijfeld in Zuid Europa, hier drie. Uitermate geschikt om ‘iets’ mee te doen. Iets? Blaadjes voor marmelade, thee en siroop. Maar ook voor destillaat, olie. Schitterende heester. Elk jaar 1/3 inkorten. Denk ook eens aan herfstbemesting.  
Open Arms  
De prachtige kleine ramblers van Chris Warner zijn heel bruikbaar. Geen rambler die in bomen klimt en over het dak gaat maar wel precies daar blijft waar u hem wilt hebben. 250 centimeter, misschien 300. Prachtig glanzend blad, met herbloei, heerlijk geurend. Ideaal voor bijen.  
Colibri 2010  
Een nieuwe klimmer en dat werd tijd ook. Er zijn te weinig gestreepte, tweekleurige, gevuldbloemige, gezonde klimmers. Als de bloemen uitgebloeid raken, direct verwijderen. Goed bemesten, goede standplaats, let op voldoende vocht. Perfecte roos, mits u natuurlijk van deze kleurcombinatie houdt!  
Lavender Friendship  
Wij zien deze roos het liefst als een lage klimmer. Maar hij kan ook als flinke heester geplant worden. Schitterende kleuren van mauve naar lavendel en terug. En die witte streepjes in het hart van de bloem! Ideaal voor bijen, zacht geurend. Ook nog eens leuke botteltjes.  
Guirlande Rose  
Terecht wordt deze bijna perfecte rambler vergeleken met zijn witte naamgenoot. Guirlande Rose heeft alle goede eigenschappen. De geur is wat minder sterk, maar er zit toch een lekkere geur in verstopt… anjers! Meest ideale rozen voor boogjes, pergola’s, daken van schuurtjes, ga zo maar door.  
Guirlande d’Amour  
Misschien wel de allerbeste klimmer. Heerlijk geurend, kerngezond, bijna altijd bloeiend, mooie botteltjes, sterk, perfect voor boogjes, pergola’s schuttingen en muurtjes. Goede plant voor bijen. Nadelen? Euh… Wat zegt u? U houdt niet van wit?? Nou moe! Guirlande d'amour 03 
Sombreuil  
Ook witte klimmers die gezond zijn én geuren zijn enorm zeldzaam. Geduld is bij deze klimroos het toverwoord, een paar jaar de tijd geven dus. U wordt beloond met minstens drie bloeiperioden van geurige, gevulde, gekwartierde bloemen. Goed aanbinden. Ook geschikt voor pergola’s en bogen. sombreuil 02 
Majora  
Als u van deze contrasten houdt is dit een bijzondere roos. De achterkant van de bloemblaadjes zijn eerst zilvergeel, en worden later zilver, dat met het kersrood voor hele mooie contrasten zorgt. Maar pas dit nu maar eens toe in de border. Wat zegt u? Grassen? Bladplanten? Jaaaa….!  
Albéric Barbier  
Een klimroos, rambler, die genoegen neemt met één uur zon per dag. Meer uren zon, betekent wel meer bloemen en danzelfs een herbloei in september. Mooi aanbinden op het dak van de oude schuur, pergola, lelijke muur. Mooi glanzend blad. Witte bloemen geuren heerlijk en lijken soms citroengeel.  
Warm Wishes  
Soms vraag ik me wel eens af onze vriend Gareth Fryer wel eens rode of witte rozen heeft gemaakt. Wees gerust, dat wel, maar hij houdt nu eenmaal van deze warme kleuren! Deze roos past daar ook qua naam weer helemaal in. Doorbloeiend, grootbloemig en heerlijk geurend.  
Eliza  
Enige nadeel: géén geur. Al het andere: perfecte roos. Voor sommige mensen wat te hoog misschien? Eliza kan makkelijk de 1 meter overschrijden. Wilt u dat niet, elk voorjaar kort snoeien. Sterk, gezond, rechtopgaand. Perfect. Of u moet niet van roze houden natuurlijk!  
Lykkefund  
Deens voor gelukkige vondst. En dat is het, een gevonden zaailing die een rambler voortbrengt die we niet vaak zien in deze kleurstellingen. Donkergele meeldraden die overlopen in de bloemblaadjes en naar buiten toe bijna wit verbloeien. Heerlijke geur. Ideaal voor bijna alles wat u met de mantel der bloemen wilt bedekken.  
Heavenly Pink Werkelijk een betoverend mooie heester, muskhybride. Heel zacht geurend, maar vooral geschikt om massa te maken in de border. Massa met een hoofdletter, met grote trossen geweldige bloemen. Ook deze bloeitakken 1/3 inkorten na de bloei. Géén bottels, maar bloeit het hele seizoen. Heavenly pink 01hmf 
Fidji  
Houdt u van rozen met streepjes? En dan ook nog geel met een oranje streepje? Of was het nou andersom? Dit de beste die er is, in dit genre. Gezondheid is perfect. Vraagt wat geduld en snoei om van onder af mooi vol te worden. Heeft de neiging om in de breedte te gaan en als u dat niet wilt, mag u hem door snoei best wat omhoog dwingen!  
Bantry Bay  
Een perfecte sterke klimroos, haalt makkelijk 5 meter als die er is. Glanzend blad. Sterk, herhaald bloeiend. Bloem bloeit helemaal open, wat ideaal is voor insecten. Na de laatste bloei, mooie bottels. Vernoemd naar de beroemde Ierse baai aan de Atlantische Oceaan.  
Red Meilove  
Geen hele sterke naam, maar wel een sterke roos. Vertakt heel mooi, heesterachtig. Betekent, als u dat wilt, dat u eens een jaar kunt overslaan met snoeien. Mooie, gevulde gekwartierde bloemen, echt rood. Geen discussie daarover!  
Audrey Wilcox  
Wat ons betreft een van de mooiste grootbloemige rozen. Die kleurnuances van abrikoos naar geel tot roze, wow! En dan die geur! Met voortreffelijk doe je haar nog te kort. Heeft wat hulp nodig met vertakken, dus goed en doordacht snoeien. Met goede mest en goede verzorging een fantastische roos. Audrey Wilcox2 
Stanwell Perpetual  
Een spinosissima, familie van ons eigen duinroosje en daardoor bestand tegen zout, droogte, arme grond. Hoewel ze het op goede grond uiteraard beter doet. Vaker bloeiend en dat is bijzonder in deze groep. Mooie, gekwartierde geurende zachtroze bloemen. Verdient een onderhoudssnoei, elk jaar. En dan gelijk even 1/3 inkorten. Anders wordt ze echt te groot!  
Novalis  
Blauw. Tja. Rozen horen niet blauw te zijn en kunnen dat ook niet zonder gen manipulatie. Dit is dan ook geen blauw, maar lavendelkleur. Rozen met deze kleur zijn altijd ziek zwak en misselijk. Novalis niet! Écht gezond, sterk en betrouwbaar. Deze bloemen zijn mooier in ietwat getemperd licht.  
Maria Mathilda  
Een goed alternatief voor de (meestal) ongezonde witte rozen. Een kniesoor ontdekt wel een zweempje roze, zeker in het beginstadium van de bloem. Verbloeit daarna naar zuiver wit, met mooi geel hart. Verder heel betrouwbaar, gezond, mooi, perfecte bloeiperiode. Door Louis Lens naar zijn vrouw vernoemd.  
Bonica  
Een roze gezonde heesterroos zonder problemen? Een ‘No Nonsens’ roos? Bonica! Van mei tot in de late herfst bloemen, daarna schitterende bottels. Makkelijk in onderhoud. Hele mooie combinatie met doodsimpele ezelsoren (stachys), thijm en sedums. Cherry Bonica 02 
Dawn Crest  
Wij zijn een groot bewonderaar van de rozen van Ralph Moore ( 1907-2009). Ralph was een ware tovenaar. De meest moeilijk mogelijke kruisingen maakte hij op rozengebied, op zoek naar de ideale mosroos. Dawn Crest is één van onze favorieten! Minstens herhaald bloeiend, prachtige kuifjes aan de koppen. Kan als klimroos geleid worden. Ideaal voor warme standplaatsen en geschikt voor bijen.  
Himmelsstürmer  
Onze Duitse vriend Franz Wänninger is het eindelijk gelukt om een klimmende rugosa te kweken! Dus: arme zandgrond? Droge standplaats? Harde Zeewind? Himmelsstürmer! Uiteraard doet deze klimroos het nóg beter op normale of zelfs goede grond. In met iets getemperd licht worden de bloemblaadjes intens rood. Goed voor zweefvliegen, dus ideaal in de bestrijding van bladluizen.  
Georg Ruf  
De vader van onze Duitse collega biologische rozenkweker Ruf maakte op een goede dag rozenbotteljam. De pitjes en schilletjes gingen op de composthoop. Werner Ruf gaf ons de zaailing mee. Bierkreek plant deze uit… en het eerste wat opviel was de geweldige bloei, geur, kleur van de bloemen en de bottels! Als kleine tomaten! Cup DD. Dus vanaf dat moment; Georg Ruf.  
Knirps  
Echte bodembedekkende rozen, die dus vlak over de grond kruipen, zijn zeldzaam. Deze doet wat wij beloven. Knirps is Duits voor knaapje. Dit knaapje bloeit later dan gewoonlijk… maar hoe! Lipstick roze. Knettergezond. Doorbloeiend!  
Riverdance  
Een roos van de Ier David Kenny. En wat voor één! Suikerroze bloemblaadjes in een punt uitlopend. Werkelijk schitterende bloempjes bedekken het hele struikje. En, bijzonder voor een miniatuur: geurend! Een aanwinst voor uw tuin, deze zeldzame roos!  
Rose vom Ruhrtal  
Onze Duitse vriend Thorsten König is bezig met een paar spectaculaire nieuwe rozen. Dit is de eerste klimroos die we van hem introduceren. Alle superlatieven zijn op toepassing op deze roos. Écht een geweldig kleurenspel in alle roze tinten. Een gevulde, bijna gekwartierde roos, met een geweldige geur. Een veelbelovende roos!  Rose von Rührtal 02
Cream Meidiland  
Deze roos is zo nieuw, dat u hem in géén enkel rozenboek zult tegenkomen. Toch zijn wij overtuigd van haar gezondheid en kracht. Een werkelijk prachtig struikje met schitterende bloempjes die crème opengaan en wit verbloeien. Niet erg hoog, eerder in de breedte groeiend. Prachtige verschijning die rust brengt in de border.  
Amadeus  
Wie Amadeus was, hoeven we niet meer uit te leggen. Maar deze rode klimroos, met niet al te grote bloemen is wél net zo spectaculair. Één zee van lichtrode bloemen. Als u zorgt voor een goede snoei, zal deze klimroos u blijven verrassen. Let op voldoende vocht en voeding bij alle klimrozen!!  
Clg Étoile de Hollande  
Een gezonde, rode klimroos, die ook nog eens lekker geurt, is moeilijk te kweken. De beste die er op dit moment bestaat is deze. Het is de truc om hem écht horizontaal aan te binden. Op de liggende takken verschijnen écht veel meer bloemen. Bloemscheuten in het voorjaar weer kort zetten. Resultaat is geweldig! De bloemen zijn een beetje fladderig, alsof er een dotje donkerrode vlinders bij elkaar gebonden zijn.  
Petticoat  
Gezonde witte rozen zijn zeldzaam. In ieder geval probeert het Duitse Kordes hierbij iets nieuws. Half gevuld, crème kleurig openend, verbloeiend naar wit. Één van onze alternatieven voor die vervelende Schneewittchen! Wij zijn er best tevreden over. En U?  
Pink Blanket  
Een kleur die zich het beste laat omschrijven als oudroze. Mooie open bloemen die onafgebroken aan de struik verschijnen. Heel vrolijk en zonnig! Ideaal in combi met bladplanten of met zeepkruid (gypsophila), maar ook perfect om grote vlakken te vullen. Ze lijken wel licht te geven! Doet zijn naam eer aan.  
Gräfin Estherhazy  
Een hele mysterieuze roos. Wie de kweker/winner is, weten we niet. In ieder geval niet Rudolf Geschwind, beroemd rozenkweker van 100 jaar geleden waar deze roos nogal eens aan toe wordt geschreven. Heesterachtig, breed uitgroeiend. Grappige bolvormige bloemen, bijna pioenroos of zelfs dotterbloemachtig in een niet te omschrijven kleur, geen rood, geen roze, geen paars, maar iets er tussenin.  Grafin Estherazy 02
Felicitas  
Werkelijk een perfecte heesterroos. Zacht geurend, maar wat een bloemen… oh die meeldraden! Alsof een schilder iets gecomponeerd heeft. Met snoeien kunt u Felicitas in bedwang houden, maar als u niets doet, wordt het een forse heester, type manshoog! Herhaald bloeiend.  
Trier  
Een historisch heel belangrijke roos. Deze rambler, die niet écht hoog wordt, was één van de stamouders voor de beroemde Mukshybriden van Pemberton. Deze roos was zijn tijd 100 jaar vooruit. Herhaald bloeiend. Lekkere geur, sterke roos. Kan ook als losse heester geplant worden.  
   
Piro 3  
In de voormalige DDR gekweekt voor de vitamine C in de naoorlogse periode. Werkelijk ‘superfood’. Sterk, zeer vorstbestendig en heerlijke, prachtige bottels om te verwerken in jam, siroop of chutney. Bottels en bloemen groeien op meerjarig hout. Bottel met het allerhoogste vitamine C gehalte: 1150 mg per 100 gram fruit. Vrijwel stekelloos, forse struik!  
Ghislaine de Feligonde  
Er wordt gezegd dat Ghislaine verpleegster werd om haar man te gaan zoeken en helpen op het slagveld in WW I. Mooi verhaal, maar Ghislaine was toen slechts 4 jaar. Verder wél een perfecte herhaaldbloeiende rambler, niet al te hoog in de kleuren zacht oranje, geel verbloeiend naar wit. Leuke botteltjes.  
Ghislaine Feuerwerk  
Als u Ghislainde de Feligonde te ‘geel’ vindt, is dit misschien uw keuze. Mooie gezonde, lage, herbloeiende rambler. Wat een kleurenspel! Roze, roodachtig, abrikoos, geel, wit, oranje… doet mij eerder aan een Pêche Melba denken! Leuke botteltjes.  
Rosa glauca  
Een sierraad in uw tuin, of grote border. Grote heester met prachtig blauwachtig blad, dat die kleur gekregen heeft als bescherming tegen UV licht op de berghellingen waar deze roos oorspronkelijk voorkomt. Mooie vorm, leuke bloemen, prachtige bottels!!!  
Villosa, Pomifera  
Eigenlijk een wilde roos. Vanwege de mooie, grote bottels in cultuur gebracht en dit is dan weer een verbetering. Kleine struik met grijsachtig blad. Bloemen geuren naar viooltjes maar zitten kort aan de struik. Dan de bottels…. Wat een pracht!!! Vroeg rijp, eind juli begin augustus, ideaal voor sap of marmelade.  
Bourgogne  
Deze heeft bloed van Rosa alpina. Dat is te zien aan de bloem, maar ook aan de bottel. Die is namelijk flesvormig. Verder wordt de heester breder dan hoog. De bottels blijven lang aan de struik zitten en zijn ideaal om, nadat ze zijn gehalveerd, gechambreerd in kruidenazijn en honing, te vullen met mascarpone. Toefje gember erop… klaar!  
Rosa canina – hondsroos  
Een van de inheemse rozen van Nederland. Mooie stevige struik die snoei goed verdraagt. Kan daarom in hagen en heggen toegepast worden. Bloeit in mei, schitterende bottels in grote hoeveelheden. IJzersterk, zandgrond, vorst, schaduw: allemaal geen probleem.  
Rosa rubiginosa – egelantier  
Een van de inheemse rozen van Nederland. Stevige struik, iets overhangend. Blad geurt heerlijk naar groene appeltjes. Niets fijner dan na een regenbui uw tuin inlopen en dan deze geur… geweldig. Bloeit in mei, massaal gevolgd door enorme hoeveelheden bottels.  
Paulii  
Een rugosa roos, dus oersterk. Zandgrond, arme grond, zeewind: niets deert deze roos. Ideaal om grote vlakken te bedekken. Groeit enorm snel, maar blijft plat over de de grond groeien. Mooie herfstkleur.  
Grootendorst Supreme  
Rugosa hybriden met rode bloemen zijn zeldzaam. Vormt mooie struiken, tot 150 centimeter hoog, maar is door snoei lager te houden. Geen bottels, wel nabloei. Bestand tegen extreme koude, droogte, warmte, zout en alles wat vervelend is.